Golf teren svecano je otvoren 17. septembra 2003. godine. Od tada, Golf klub postao je nezaobilazno mesto u srpskom golfu. Treninzi prve reprezentacije Srbije kao i najveci turniri u zemlji odrzani su na terenu GKB, Otvoreno i Nacionalno Amatersko Prvenstvo Sbrbije, Juniorsko Amatersko Prvenstvo Srbije, Mid-Amater i Seniorsko Prvenstvo Srbije, Pro-Am Belgrade.

Svake godine odrzavaju se GCB Masters i GCB Liga, kao i Golf Derbi i Greenkeepers Revenge, tradicionalni klupski turniri.

U toku sezone, veliki broj igraca iz Srbije prve korake golfa napravi upravo na terenu Golf kluba Beograd. Godisnje kurs golfa, Golf akademiju u klubu prodje preko 100 polaznika. Za najmladje golfere tu je proseban juniorski program koji vode profesionalni treneri, kao i juniorski turniri i kampovi.

Kao jedan od najstarijih golf klubova u Kraljevini Jugoslaviji, Golf klub Beograd na Kosutnjaku svecano je otvoren na Duhove, 31. maja 1936. godine.

Otvaranju kluba prisustvovala je politička i društvena elita Beograda sa Namesnikom Knezom Pavlom Karađorđevićem i predstavnicima diplomatskog kora.

Pokrovitelj kluba, Knez Pavle potpisao je sledeću povelju koja je uzidana u temelj tadašnje klupske kuće, danas restoran Golf na Košutnjaku:

“U ime Oca i Sina i Svetoga duha, za vlade Njegovog Veličanstva Petra II, Kralja Jugoslavije, i namesništva, Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kneza Pavla, i Gospode dr Radenka Stankovića i dr Ive Perovića, kao pokrovitelja Golf kluba, čiji je zadatak i cilj da se ovaj sport odomaći i razvije u našoj zemlji i narodu, položismo danas temelj ovom društvenom domu. Amin.”

Golf igralište od devet rupa prostiralo se od nemačkog ratnog groblja do današnjeg filmskog i pionirskog grada. Tri godine nakon izgradnje terena na već postojeća polja dodato je još po jedno kako bi se igra u prvom, razlikovala od drugog kruga.

Uredjena organizacija i poslovanje kluba bili su poznati u celoj Evropi. Iste godine kada je osnovana Evropska golf asocijacija, 1938-e godine, Golf klub Beograd dobio je poziv da svoj Statut i Pravila golfa Jugoslovenskog saveza dostave Evropskoj asocijaciji.

Osnivackoj Skupstini Jugoslovenskog saveza Golfa prisustvovali su osnivaci, predstavnici Golf kluba Beograd i Golf kluba Bled. Iste godine izdata su prva Pravila igre golfa na srpskom jeziku.

Početkom Drugog svetskog rata zbog prilika u zemlji Golf klub Beograd prestaje sa radom, da bi šezdeset sedam godina kasnije ponovo počeo da radi na novoj lokaciji.

15 . jula 2001. godine ponovo je osnovan Golf klub Beograd koji je okupio rekereativne igrace golfa. U sledece dve godine pocela je izgradnja igralista na Adi Ciganliji, i otvoreno je vezbaliste.

Najznačajniji rezultati

Clanovi Golf kluba Beograd ostvarili znacajne rezultate na Nacionalnim Prvenstvima i velikim medjunarodnim takmicenjima.

 • 2015 godine na medjunarodnom Diners Pro-Am turniru odrzanom u Durbanu, Lina Dedijer, Aleksandar Stojiljkovic i Predrag Filipovic osvojili su prvo mesto koji je prethodno osvojio tim GCB 2011. godine.
 • Clanovi Golf kluba Beograd godinama unazad nose titule junorskih drzavnih prvaka Srbije:
 • 2011 godine Ranko Helc
 • 2012 godine Konstantin Kosutic (do 21.god) i Andrija Djordjevic (do 16. god)
 • 2013 godine Mihailo Dimitrijevic (do 21. god) i Luka Jovanovic (do 16. god)
 • 2014 godine Jefimija Djordjevic (do 15. god)
 • 2015 godine Jefimija Djordjevic i Luka Jovanovic (do 16.god)
 • 2016 godine Mihailo Dimitrijevic (do 21. god), Jefimija Djordjevic i Luka Jovanovic (do 16.god)
 • 2017 godine Jefimija Djordjevic i Luka Jovanovic (do 16.god)
 • 2018 godine Lara Todorovic (do 16. god)
 • 2019 godine Andrija Djodrdjevic (do 21.god), Lara Todorovic (do 16. god)

Državni prvaci Srbije:

 • 2013 godine Ilija Djurdjevic i Aleksandra Karadzic
 • 2014 godine Cedomir Ilic
 • 2015 – 2016 godine Branimir Gudelj i Jefimija Djordjevic
 • 2017 godine Branimir Gudelj
 • 2018 godine Mihailo Dimitrijevic i Lara Todorovic
 • 2019 godine Branimir Gudelj i Lara Todorovic
 • Pobedama na Ekipnom drzavnom amaterskom prvenstvu Srbije tri godine za redom , u 2017, 2018 i 2019-e godine u muskoj i zenskoj konkurenciji ostvaren je plasman na Evropski klupski trofej, turnir koji okuplja najjace timove iz evropskih golf klubova. Tim u sastavu Branimir Gudelj, Mihailo Dimitrijevic i Nikola Bojanic plasirali su klub u najboljih 10 ekipa na ovom turniru 2018-e godine, zauzevsi deveto mesto.

Golf klub Beograd nastavlja sa istim ciljevima, odrzavanjem i podizanjem nivoa golf igre u Srbiji, omogucavanje razvoja golf igraca na svim nivoima, postizanje rezultata na drzavnim i medjunarodnim takmicenjima.